Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
Zrób to sam
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Login:

Hasło:


Zapamiętaj mnie

[ ]
[ ]
Menu główne
Czat



Dominik
12 mar : 17:12
Lód na Mazurach ma ponad 25 cm


Bogdan
06 mar : 06:26
Ciekawe jak gruby jest lód. Kiedyś bardzo lubiłem łowić spod lodu, ale teraz to już nie byłem na lodzie chyba ze dwadzieścia lat.



Dominik
05 mar : 21:52
Ja nie, ale może będę w ten weekend na lodzie


Bogdan
05 mar : 16:35
Czy ktoś już opłacił kartę i był na lodzie?


barszczu112
05 lis : 21:26
Dzięki za rady.


Nowe posty na forum
Re: Swiąteczne życzenia.
Zdrowych, wesołych Świąt Wielkiej nocy, mokrego dy...
Autor Bogdan
31 mar : 19:06

Re: Czy PZW jest nasze?
Dzięki za miłe słowa. Ja też byłem totalnie zaskoc...
Autor Zbyszek
31 mar : 12:34

Re: Swiąteczne życzenia.
Zdrowych, spokojnych, w miłym towarzystwie spędzon...
Autor Zbyszek
31 mar : 12:32

Re: Swiąteczne życzenia.
Życzę wszystkim odwiedzającym naszą stronę wesołyc...
Autor Dominik
30 mar : 10:05

Re: Czy PZW jest nasze?
Nie we wszystkich kołach jest tak fajnie. Bardzo m...
Autor Bogdan
29 mar : 04:43

Nowe komentarze
[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  pokrak dnia 07 mar : 13:04
Witam,będę bardzo wdzięczny za podesłanie mapy jez [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  maciej dnia 24 lut : 22:03
witam,jeżeli to możliwe to poproszę jeziora z okol [więcej]

[Treści] Jak złowić okonia - zestawy, zdjęcia, porady
Autor:  Dominik dnia 22 gru : 20:28
Wędka typowo pod żywca powinna mieć większy ciężar [więcej]

[Treści] Jak złowić okonia - zestawy, zdjęcia, porady
Autor:  czarny dnia 22 gru : 20:17
Witam chciałem się zapytać jaka wybrać gramature w [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  Dominik dnia 14 gru : 18:10
Mapy rozesłane, pozdrawiam.

Facebook

Data / Czas
 
Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik

Poradnik wędkarza majsterkowicza dostępny do kupienia. Serdecznie zapraszamy!



Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :

LINK

Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>   
ROGAL jako PRZYNĘTA na HAK

Idź do strony  [1] 2
Rozpoczęcie nowego tematu
Autor Odpowiedzi
Bogdan
nie gru 30 2012, 08:31Cytuj

Dołączył: sob gru 31 2011, 07:55
postów: 1887
Na zdjęciu nr 1 mam przygotowany rogal, ale można też użyć bułki lub część chleba z piętką. W słoiczkach przygotowałem prażone i zmielone konopie, do jednego dodałem przeciśnięty czosnek, a do drugiego zapach waniliowy. Do trzeciej części przynęty nie dodaje nic.





Następnie wlewam do garnka 1/3 jego pojemności wody i wiążę na garnku szmatkę (ja zastosowałem część starej firanki), kładę na górę rogala, zdjęcie nr 2.





Przykrywam szczelnie pokrywką, zdjęcie nr 3





Szmatkę należy podwinąć do góry, aby nam się nie zapaliła od gazu, zdjęcie nr 4.





Po 8-10 minutach od chwili zagotowania się wody wyciągamy rogala (lub bułkę, czy chleb). Tak wygląda rogal po "parowaniu", zdjęcie nr 5





Następnie kładziemy go na stole i przyciskamy garnkiem z wodą, lub czymś innym ciężkim, zdjęcie nr 6.





Tak wygląda nasz rogal po "odciśnięciu" (po około 10 minutach), zdjęcie nr 7 i nr 8.







Teraz wystarczy nożycami pokroić go na odpowiednie kostki, zdjęcie nr 9.





Po pokrojeniu (na mniejsze i większe kostki) dzielę wszystko na trzy części i dwie wsypuje do przygotowanych słoiczków z konopiami i zapachami, zdjęcie nr 10, a część trzecią zostawiam oryginalną, bez dodatkowych zapachów.





Tak przygotowany rogal, bułka lub chleb jest przynętą pływającą, tzn. że unosi się nad dnem i wyciąga haczyk do góry, więc należy łowić metodą gruntową.
Na haczyk zakładam używając igły, zdjęcie nr 11 i nr 12. Ale można też założyć bez używania igły.







Pozdrawiam Bogdan


[ Edytowany nie gru 30 2012, 08:42 ]
Powrót do góry
Spokojny
nie gru 30 2012, 02:21Cytuj
Zarejestrowany #164
Dołączył: nie gru 30 2012, 12:03
postów: 17
Właśnie się zastanawiałem jak to się robi by bułka , chleb czy rogal były "zbite" w konsystencji, a tu gotowy przepis Dziękuję Bogdan
Powrót do góry
Bogdan
nie gru 30 2012, 06:21Cytuj

Dołączył: sob gru 31 2011, 07:55
postów: 1887
Proszę bardzo. Polecam się na przyszłość. Pisz i pytaj. Jesteśmy (tutaj na T.W.) po to, aby pomagać innym.

Powrót do góry
Anonim
pią wrz 13 2013, 01:15Cytuj
GośćMożna jeszcze włożyć takiego rogala, lub bułkę do mikrofali.
Woda znajduje się wewnątrz tego pieczywa - szczególnie wtedy gdy nie jest już pierwszej świeżości. Wystarczy minutka, dwie - musi się porządnie nagrzać i wtedy metoda - przycisnąć i ciąć. Przy okazji - BARDZO dobra stronka!
Powrót do góry
Bogdan
pią wrz 13 2013, 05:31Cytuj

Dołączył: sob gru 31 2011, 07:55
postów: 1887
Jak tylko znajdę czas na wypad na ryby to Twój sposób na pewno wypróbuje.
Bardzo się cieszę, że zawsze jeszcze można coś dodatkowo ulepszyć i polepszyć i takie wiadomości dostają się na naszą stronkę.




[ Edytowany pią wrz 13 2013, 05:33 ]
Powrót do góry
Piotrek
pią wrz 13 2013, 11:17Cytuj
Zarejestrowany #74
Dołączył: czw lip 26 2012, 05:39
postów: 383
Przy najbliższej okazji i ja spróbuje o wynikach napisze .
Powrót do góry
Piotrek
sob paź 12 2013, 08:48Cytuj
Zarejestrowany #74
Dołączył: czw lip 26 2012, 05:39
postów: 383
Dziś właśnie zacząłem robić rogala (żona mówi że już czas chwycić karpia by się przemroził do świat) tak jak napisałeś Bogdanie,a o wynikach napisze wybieram się jutro rano jak dopisze pogoda ...
Powrót do góry
Piotrek
pon paź 21 2013, 05:30Cytuj
Zarejestrowany #74
Dołączył: czw lip 26 2012, 05:39
postów: 383
Witam Bogdanie spróbowałem na rogala efekty karpie :1-1,5kg ,natomiast 2 -prawie 3 kilo...
Powrót do góry
Bogdan
pon paź 21 2013, 05:45Cytuj

Dołączył: sob gru 31 2011, 07:55
postów: 1887
OOO! S U P E R !
Bardzo się cieszę, że to działa. A nie musiałeś zaklinać jak ten wędkarz poniżej?









[ Edytowany pon paź 21 2013, 05:46 ]
Powrót do góry
Piotrek
pon paź 21 2013, 09:46Cytuj
Zarejestrowany #74
Dołączył: czw lip 26 2012, 05:39
postów: 383
Nie zaklinałem pisalem na telefonie "ekran dotykowy"nie na moje grube paluchy .
Powrót do góry
Idź do strony  [1] 2
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan, Zbyszek

Przejdź do:     Powrót do góry

Rozpoczęcie nowego tematu

Szybka odpowiedź:

 

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF
Powered by e107 Forum System