Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
Zrób to sam
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Login:

Hasło:


Zapamiętaj mnie

[ ]
[ ]
Menu główne
Czat



Dominik
12 mar : 17:12
Lód na Mazurach ma ponad 25 cm


Bogdan
06 mar : 06:26
Ciekawe jak gruby jest lód. Kiedyś bardzo lubiłem łowić spod lodu, ale teraz to już nie byłem na lodzie chyba ze dwadzieścia lat.



Dominik
05 mar : 21:52
Ja nie, ale może będę w ten weekend na lodzie


Bogdan
05 mar : 16:35
Czy ktoś już opłacił kartę i był na lodzie?


barszczu112
05 lis : 21:26
Dzięki za rady.


Nowe posty na forum
Re: Swiąteczne życzenia.
Zdrowych, wesołych Świąt Wielkiej nocy, mokrego dy...
Autor Bogdan
31 mar : 19:06

Re: Czy PZW jest nasze?
Dzięki za miłe słowa. Ja też byłem totalnie zaskoc...
Autor Zbyszek
31 mar : 12:34

Re: Swiąteczne życzenia.
Zdrowych, spokojnych, w miłym towarzystwie spędzon...
Autor Zbyszek
31 mar : 12:32

Re: Swiąteczne życzenia.
Życzę wszystkim odwiedzającym naszą stronę wesołyc...
Autor Dominik
30 mar : 10:05

Re: Czy PZW jest nasze?
Nie we wszystkich kołach jest tak fajnie. Bardzo m...
Autor Bogdan
29 mar : 04:43

Nowe komentarze
[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  pokrak dnia 07 mar : 13:04
Witam,będę bardzo wdzięczny za podesłanie mapy jez [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  maciej dnia 24 lut : 22:03
witam,jeżeli to możliwe to poproszę jeziora z okol [więcej]

[Treści] Jak złowić okonia - zestawy, zdjęcia, porady
Autor:  Dominik dnia 22 gru : 20:28
Wędka typowo pod żywca powinna mieć większy ciężar [więcej]

[Treści] Jak złowić okonia - zestawy, zdjęcia, porady
Autor:  czarny dnia 22 gru : 20:17
Witam chciałem się zapytać jaka wybrać gramature w [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  Dominik dnia 14 gru : 18:10
Mapy rozesłane, pozdrawiam.

Facebook

Data / Czas
 
Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik

Poradnik wędkarza majsterkowicza dostępny do kupienia. Serdecznie zapraszamy!



Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :

LINK

Wędzarnia - zrób to sam, zdjęcia, porady
Wędzok i wędzenie

Autorem artykułu jest użytkownik Bogdan.



Dla mnie wędzok to jest sprzęt wędkarski, z tego powodu,że zawsze go zabierałem ze sobą na ryby, gdy jechaliśmy pod namiot, lub z przyczepką campingową, (teraz trochę odpuściłem, bo mieszkam na wsi i złowione rybki mogę sobie wędzić na podwórku), ale i tak stoi razem ze sprzętem wędkarskim.


Opiszę jego budowę i kilka słów o wędzeniu. Otóż wykonałem go z blachy dwójki, a wymiary to szerokość 25cm, długość 35cm i wysokość 10cm, nogi maja 15 i są wkręcane do przyspawanych nakrętek. Zdjęcie nr 1 pokazuje szczotkę do czyszczenia rusztu, szufelkę do wyciągania spalonych trocin i jeszcze potrzebne są grube rękawice robocze, które bardzo ułatwiają prace przy wędzeniu, bo wiadomo jak ogień to wszystko gorące.

wędzarnia


Zdjęcie pokazuje ruszt (najlepszy z 'nierdzewki'), ja wykorzystałem odpad z wytłaczanych widelców.

wędzarnia
wędzarnia


Na zdjęciu nr 4 pokazuje bolce wykonane ze śrub M-6 (do zawieszenia rusztu) są one na wysokości 5-6cm od dna.

wędzarnia


Do wędzoka wsypuje około 1 szklanki trocin, (można troszeczkę więcej, ale nie koniecznie) Trociny muszą być z drzew liściastych! Najlepiej z drzew owocowych. ALE! jak kiedyś zabrakło mi trocin to uciąłem parę gałązek z wierzby , rozłożyłem koc i na niego nastrugałem nożem wiórków i też rybki były bardzo smaczne.

wędzarnia
wędzarnia


Po rozpaleniu ogniska układam przyprawione ryby na ruszcie ( mogą być dzwonki np karpia) zdjęcie. nr 7.

wędzarnia


Po 20 minutach rybki są gotowe i UWAGA! lepiej do nich nie zaglądać wcześniej, dlatego, że cały dym i temperatura uciekają z wędzoka. Trzeba tylko pilnować, aby cały czas ogień był intensywny. Tak jak napisałem zaglądamy dopiero po 20 minutach i wtedy stwierdzamy czy już wystarczy.Ale jeżeli ognisko cały czas paliło się intensywnie to na pewno wystarczy dla dzwonków karpia też. Nawet dla kiełbasy i słoniny też wystarczy 20 minut. Ja pierwszy raz słoninę zrobiłem na węgielek, bo myślałem, że trzeba dłużej, ale praktyka czyni mistrza.

wędzarnia
wędzarnia
wędzarnia


Do następnej tury wędzenia usuwamy spalone (właściwie zwęglone) trociny i wsypujemy nowe i postępujemy od początku. Należy pamiętać, że ogień musi być duży i nie zostawiajmy ryb w wędzoku, że rybki "dojdą same" jeżeli przetrzymamy je dłużej. Nic bardziej mylnego! Wiem to z praktyki. Ogień musi być intensywny przez całe 20 minut.

wędzarnia
wędzarnia
wędzarnia



W tym wędzoku muszą dostać wysoką temperaturę, aby trociny się zwęgliły. Na trzynastym zdjęciu pokazuje, że mięso ładnie odchodzi od ości i TYLKO po 20 minutach.
Życzę SMACZNEGO!


Pozdrawiam Bogdan.




ZAPRASZAM DO ODWIEDZANIA I DYSKUSJI NA NASZYM FORUM. Doświadczeni wędkarze czekają na konkretne pytania i problemy, które będą mogli rozwiązać.

LINK DO FORUM




Komentarze
Wędzarnia - zrób to sam, zdjęcia, porady Anonimowy |28 lut : 19:33
Gość


Odpowiedz
super dzieki za instrukcje robie

Wędzarnia - zrób to sam, zdjęcia, poradybarszczu112 |05 sty : 22:26
Komentarze: 93

Zarejestrowany: 11 sty : 09:57

Odpowiedz
piszecie że nie lubicie mięsaków a sami opisujecie jak przyrządzać rybę

Odp: Wędzarnia - zrób to sam, zdjęcia, poradyZbyszek |06 sty : 08:27
Komentarze: 177


Odpowiedz
Mylisz kolego pojęcia! Nie lubimy "mięsiarzy" czyli wędkarzy którzy nad wodę przyjeżdżają tylko po to żeby nałowić jak najwięcej i wszystko co wyciągną na powierzchnię zabierają do domu i to bez względu na regulamin i zdrowy rozsądek! A kto powiedział że łowiąc ryby nie zjadamy ich? Tylko jak przynajmniej dla mnie bardzo mnie cieszy jak piękny okaz który dostarczył mi sporo emocji i przyjemności po zmierzeniu, zważeniu i sesji fotograficznej wraca do wody! Pewnie że bywa jak mam ochotę i zamówienie od małżonki to kilka ryb zabieram do domu, ale nie wszystko jak leci, pozostałe sztuki wracają do wody i o to tu chodzi!

Wędzarnia - zrób to sam, zdjęcia, poradyBogdan |06 sty : 07:13
Komentarze: 373


Odpowiedz
Paweł, nie denerwuj się. Przecież każdy wędkarz ma prawo od czasu do czasu zjeść sobie rybkę, choćby po to aby wiedzieć jak smakuje.


Wędzarnia - zrób to sam, zdjęcia, poradybarszczu112 |06 lut : 16:38
Komentarze: 93

Zarejestrowany: 11 sty : 09:57

Odpowiedz
Pytanko, ryba do wędzenia jest jakoś macerowana? odstaje jakiś czas w jakimś roztworze czy cóś?

Wędzarnia - zrób to sam, zdjęcia, poradyBogdan |07 lut : 13:18
Komentarze: 373


Odpowiedz
Ja będąc z rodzinką nad wodą rybki tylko soliłem i były smaczne, ale dla smakoszy można je potrzymać w zalewie octowej, solnej itd, lub posypać wegetą do ryb. Każdy w/g swojego smaku i zapotrzebowania.

Dodam, że kiedyś, kiedyś (jakieś 25 lat temu) z kolegą upiekliśmy ryby na ognisku bez soli. I też można było je zjeść.

Wędzarnia - zrób to sam, zdjęcia, poradybarszczu112 |07 lut : 14:41
Komentarze: 93

Zarejestrowany: 11 sty : 09:57

Odpowiedz
Nie no to za szczeniaka też ponad 25 lat temu z kolegami łowiliśmy karasie na wyłączonym z użytku basenie zakładu żwirarskiego, kij leszczynka spławik początkowo z korka potem z gęsich piór, ołów pozyskiwaliśmy z czubków pocisków karabinowych, masowo znajdowanych przez nas w okolicznym lesie, obecnie nie polecam i dłuższy czas gieliśmy haczyki ze szpilek. Nawet nie pamietam w jaki sposób zdobyliśmy żyłkę. To tylko skrobaliśmy patyk w paszczę i jedliśmy

Wędzarnia - zrób to sam, zdjęcia, poradybarszczu112 |04 kwi : 19:16
Komentarze: 93

Zarejestrowany: 11 sty : 09:57

Odpowiedz
A czy Uklejki wędziło by się na drucie jak Szprotki?

Z flaczkami?

Wyślij komentarz
Temat:
Nick:
Komentarz: